Změny v kádrech: Slavia loupila v Liberci, Baník mocně posiloval

Změny v kádrech: Slavia loupila v Liberci, Baník mocně posiloval

Jak se přes zimu proměnily kabiny týmů, které si na jaře zahrají čtvrtfinále MOL Cupu? Kdo nejvíce posílil, kdo vybrakoval svého pohárového soka či kdo se soustředil hlavně na redukci kádru?

SK Slavia Praha:

Druhé místo v lize se ztrátou propastných 12 bodů na první Plzeň, plus neúspěšný boj o postup ze základní skupiny Evropské ligy přinutily klub z Edenu jednat. Odvolán byl zkušený kouč Jaroslav Šilhavý a na jeho místo přišel pikantně právě trenér čtvrtfinálového soupeře v MOL Cupu - progresivní Jindřich Trpišovský. A ten si zvolna začal přetvářet mužstvo k obrazu svému. V Liberci totiž praktikoval styl s vysokým presinkem založeným na důrazu a stoprocentním nasazením, což by rád praktikoval také v Edenu. A k tomu samozřejmě potřebuje ten správný typ hráčů.

Proto vsadil na své vyvolené a do Slavie už přišli hned tři fotbalisté, které Trpišovský vedl právě v Liberci. Nejprve se z francouzského Montpellieru stěhoval do Prahy šikovný stoper Lukáš Pokorný, pak se přímo ze Slovanu přesunuli na Slavii defenzivní univerzál Ondřej Kúdela s brankářem Ondřejem Kolářem. Klub ale lovil i v nedalekém Jablonci, odkud si kvůli zranění Murise Mešanoviče stáhnul Stanislava Tecla. A zajímavou posilou pro budoucnost by mohl být talentovaný gólman Martin Vantruba, který ale sezonu dochytá v Trnavě.

Ruku v ruce s neúspěšným podzimem a příchodem nového trenéra pak samozřejmě šly i odchody. Slavia se zbavila neperspektivních cizinců Ruslana Rotaně s Halilem Altintopem, do Ostravy se zase vrátil gólman Jan Laštůvka. Nové angažmá si pak může hledat norský zadák Per-Egil Flo.

FC Slovan Liberec:

Slovan musel najít náhradu za Trpišovského a ze všech možných kandidátů si vybral neokoukaného Davida Holoubka, jenž předloni na podzim vedl pražskou Spartu. Mladý kouč dostal za úkol vytvořit nový tým založený na podobných principech, které vyznával už jeho předchůdce, na velké posily si ale mohl nechat zajít chuť.

Liberecká strategie je dlouhodobě založená na nákupu mladých a nepříliš nákladných hráčů, které pak Severočeši brzy výnosně prodávají o dům dál. A toto přestupní období toho nebylo žádnou výjimkou. Do klubu přišel z Frýdku-Místku teprve šestnáctiletý gólman Lukáš Hasalík, na zkoušku ze Sparty dorazili "Holoubkovi děti" Daniel Köstl s Tomáš Wiesnerem. Definitivní je pak příchod urostlého slovinského stopera Demjana Vukliševiče (22 let), jenž je ale také tak trochu krokem do neznáma. 

Právě odchody jsou tak pro Slovan v tuto chvíli mnohem zásadnější. Do Slavie zmizeli sportovní ředitel Jan Nezmar, trenér Trpišovský i Kúdela s Kolářem, Sparta si zase z hostování stáhla podzimní objev Jiřího Kulhánka. Zůstat by sice mohl Lukáš Vácha, jenže o něj nemá zájem ani Slovan, ani Sparta.


FK Jablonec:

S novým hlavním koučem vyrukuje do jarních bojů také Jablonec, kam se vrátil starý známý Petr Rada. Pro něj bylo důležité, aby v týmu zůstal kanonýr Stanislav Tecl, ten se však i přes počáteční dohodu musel vrátit do Slavie. Severočechům tak rázem zmizela ze sestavy víc než třetina jejich podzimních ligových gólů, na což samozřejmě museli urychleně reagovat.

S Mladou Boleslaví se dohodli na příchodu hbitého Jana Chramosty, který ve svém novém působišti prožil premiéru jako hrom! Proti švédskému Hammarby se prosadil dvakrát během úvodních tří minut a Rada nepochybuje o tom, že by mužstvu mohl hodně pomoci. Stejně jako gólman Jan Hanuš, jehož Jablonec získal z Jihlavy.

Otázkou však je, zda Chramosta dokáže na nové misi uspět natolik, aby na něm dokázala jablonecká ofenziva stát. Přesně to se totiž po něm pod odchodu Tecla s Ondřejem Mihálikem (Alkmaar) očekává, Chramostova výkonnost však šla v posledních letech trochu dolů. Proto byl vysněnou posilou do útoku hlavně kanonýr David Lafata, jenž ale zůstává hráčem Sparty.

1.FC Slovácko:

Nového střelce nehledal jen Jablonec, ale i jeho čtvrtfinálový konkurent ze Slovácka. Střílení branek ostatně Moravany trápí už od doby, kdy kariéru uzavřel legendární Libor Došek. Jeho nástupce - mladý Tomáš Zajíc - je sice nesmírně talentovaný, ovšem na všechno sám nestačí.

Slovácko si brousilo zuby na zkušenost v podobě Lukáše Magery, ten se ale rozhodl setrvat v dresu Mladé Boleslavi. Do mužstva Michala Korduly tak z Lokomotivu Tbilisi přišel nejlepší střelec uplynulé sezony gruzínské ligy Irakli Sicharulidze a klub se posílil i dál.

Příchod vůdce Plzně Romana Hubníka byl sice v rovině sci-fi, Jihlava však získala aspoň jihlavského matadora Jiřího Krejčího, jenž byl na jejím seznamu taktéž hodně vysoko. Z Brna pak dorazil i talentovaný záložník Dominik Janošek. Ze základní sestavy naopak neodešel nikdo.


FK Mladá Boleslav:

Po mizerném podzimu se možná trochu překvapivě neodhodlala k žádným velkým změnám Mladá Boleslav. Na střídačku se vrátil uzdravený kouč Dušan Uhrin mladší, jeho novým asistentem byl jmenován bývalý stoper Adrian Rolko a trenérem brankářů se stal Jaromír Blažek.

Samotný kádr však posílen moc nebyl. Avizovaný příchod obránce Alexandra Šušnjara z Teplic byl dohodnut už v létě, mluví se však také o příchodu sparťana Néstora Albiacha, jenž by na jaře měl v Boleslavi hostovat.

To pohyb hráčů směrem ven byl mnohem intenzivnější. Už v průběhu podzimu musel klub opustit přestupový omyl jménem Douglas, jen o několik týdnů později pak stejný osud potkal gólmana zmatkáře Kamrana Agajeva. Dále tým opustili obránci Pavel Čmovš (Teplice) s Jiřím Fleišmanem (Boleslav) a záložník Vladislav Levin (Jihlava). Hostování pak skončilo stoperovi Patriziu Stronatimu (Austria) s Ruslanem Mingazovem (Slavia).


FC Baník Ostrava:

Zatímco v Boleslavi si dobrovolně pouštěli žilou, Baník šel na to přesně opačně. Vzhledem k předposlednímu místu v ligové tabulce se majitel klubu Václav Brabec rozhodl k masivním investicím, kvůli nímž by jeho soubor měl být daleko lepší než dřív. A při výběru skutečně ukazoval na hodně zvučná jména.

Posuďte sami. Velezkušený středopolař Martin Fillo, z Teplic, bijec Damé Diop ze Zlína, slávista Jan Laštůvka, mladoboleslavský zadák Jiří Fleišman, navrátilec z Bohemians Milan Jirásek i francouzský stoper z Norska Christophe Psyché, to všechno jsou noví adepti na základní sestavu! A to by lačný Baník, který v případě Filla přeplatil i Viktorii Plzeň, rád získal ještě jednoho hráče do středu obrany...

V Ostravě je tak v mužstvu aktuálně přetlak, což vedení řeší průběžným uvolňováním nadějných fotbalistů na hostování. Bratři Šašinkové stráví jaro na Slovensku, Tomáš Hykel v Třinci a Alexander Jakubov v dresu Ústí nad Labem.


FC Hradec Králové:

Na jarní pohárové boje se pilně připravuje také jediný druholigový účastník čtvrtfinále, tým Hradce Králové. "Votroci" jsou ve své soutěži až desátí a jejich vyhlídky na návrat mezi českou elitu jsou tak čistě teoretické, aspoň by však chtěli ve čtvrtfinále MOL Cupu co nejvíce potrápit obhájce ze Zlína.

Kádr Východočechů zůstal přes zimu prakticky nezměněn, přičemž jedinou velkou posilou je levonohý univerzál Otto Urma z Teplic. Opačným smerem putoval Jan Shejbal. Do Bohemians zase zamířil nadaný Jiří Bederka. 


FC FASTAV Zlín:

A konečně Zlín, který by tuze rád obhájil pohárové vítězství z minulého roku. Díky němu si loni zahrál prestižní Evropskou ligu, což pro regionální klub z Moravy pochopitelně byla obrovská událost. Do mužstva tak tehdy zlákal zvučná jména jako Petra Jiráčka, Ubonga Ekpaie nebo navrátilce Lukáše Železníka. Evropská liga už je sice pryč, hvězdy ale zůstaly!

V přestupním období se tak Zlín soustředil především na zeštíhlení kádru. Odešli nepotřebný brankář Milan Švenger (Příbram), forvard Damé Diop (Baník), středopolař Pablo Podio (Ázerbajdžán) i Robert Bartolomeu (Zlaté Moravce), zatímco směrem dovnitř přišli jen dva hráči.

Na testech si o smlouvu řekl africký obránce Jonathan Kabasele Bijimine, jenž na podzim působil v řeckém Apollonu Smirnis. Posilou do ofenzivy je pak produktivní útočník Pavel Vyhnal z Vlašimi, kolem nějž kroužily i celky jako Liberec či Teplice.