ZÁPASY PODZIMU: Přestřelka U Nisy i rodinný souboj v Jablonci

ZÁPASY PODZIMU: Přestřelka U Nisy i rodinný souboj v Jablonci

Podzimní program MOL Cupu byl plný památných zápasů, které se z různých důvodů vryly do hlav fanoušků. Jak tedy vypadá přehled těch pěti NEJ?

1, FC Slovan Liberec - MFK Karviná 5:3 po prodloužení

Jeden z nejkrásnějších pohárových zápasů podzimu proběhl v Liberci, kam k osmifinále přijela MFK Karviná. Trenér domácích Jindřich Trpišovský vyhlásil za jasný cíl postup, na ten se ale Severočeši obrovsky natrápili. V utkání totiž dlouho o gól prohrávali a naději jim vystřelil až v 84. minutě Matěj Pulkrab, který gólem na 2:2 poslal zápas do prodloužení. V něm se strhla další čtyřbranková přestřelka, po které se z postupu mezi osm nejlepších týmů soutěže radovali domácí.

"Karviná má můj obdiv. Proměnila sestavu a hrála velice dobře. Mohla rozhodnout v normální hrací době. Naštěstí jsme v závěru srovnali na 2:2 a šlo se do prodloužení, na které jsme si velmi věřili. Už jsme ho v této sezoně jednou absolvovali a kluci potvrdili, že jsou fyzicky skvěle připraveni," oddechl si Trpišovský.

2, AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 2:2 (2:4 po pen.)

Hodně gólů nabídlo i osmifinále mezi Spartou a Baníkem, které skončilo překvapivým triumfem hostů. Vzhledem k neúspěšnému tažení HET ligou byl přitom pro Letenské český pohár prioritou, stejně jako v minulé sezoně se z něj ale poroučeli už na podzim. Ostrava navíc v Praze dvakrát vedla a při penaltách pak projevila mnohem větší klid. Za domácí selhali v rozstřelu Néstor s Vjačeslavem Karavajevem, kteří vůbec netrefili bránu. Senzace tak byla rázem na světě!

"Odehráli jsme vůbec nejhorší první půli od mého příchodu k týmu. Vyřazení je problém, ale nesmí nás to položit. Je potřeba dále věřit v plán, který jsme tu s vedením nastartovali," zlobil se po utkání trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

3, FC Viktoria Plzeň - 1.FC Slovácko 2:3 po prodloužení

Ve stejné fázi jako Sparta ale skončila pouť českým pohárem i Plzeň, jež tak znovu nepřešla práh osmifinále. Tentokrát bylo nad její síly houževnaté Slovácko, které na západě Čech překvapivě vyhrálo 3:2 po prodloužení. Domácím evidentně ublížil zápasový termín, kvůli němuž jim chybělo hned několik reprezentantů, i tak se ale dalo mluvit o blamáži. Zvlášť když o pár dní později narazili viktoriáni na Slovácko také v lize a na jeho stadionu uspěli jasně 4:1...

"Vyřazení z poháru je velkou kaňkou na naší sezoně. Všichni hráči musí vědět, že si svými výkony utvářejí pozici do budoucna. A my na to budeme reagovat," hřímal po nečekaném kolapsu trenér Plzně Pavel Vrba.

4, SK Brná - FK Zbuzany 2:9

Dát v jednom utkání hned šest branek, to se počítá i v utkání školáků o hodině tělocviku. Když se vám to ale poštěstí v rámci domácího poháru, tak to má váhu jako hrom! A přesně takový kousek se povedl někdejší ofenzivní hvězdě Slavie či Baníku Mariu Ličkovi, který v dresu divizních Zbuzan popravil šesti góly celek SK Brná (krajský přebor). Jeho tým tak v předkole zvítězil 9:2, následně však skončil na kopačkách Písku (2:3).

"Zkrátka mi tam spadlo všechno, na co jsem sáhnul. Takový zápas jsem nezažil ani v žácích. Ale jelikož nejsem žádný střelec, tak mě to nechalo zcela chladným," komentoval své vydařené představení Lička.

5, FK Jiskra Mšeno - Jablonec n. N. FK Jablonec 1:4

Druhé kolo domácího poháru nabídlo i jeden pikantní rodinný souboj. Známý funkcionář Miroslav Pelta se postavil proti svému synovi Adamovi. Pelta starší totiž šéfuje prvoligovému Jablonci, který narazil na divizní Mšeno. Tedy mužstvo, jehož hrajícím manažerem je právě Pelta junior.

Zrovna on také proměněnou penaltou poslal trpaslíka v bitvě s obrem do vedení, hosté ale duel otočili a nakonec bezpečně dokráčeli k postupu. "Dát branku Jablonci je ale pro mě asi vrchol kariéry. Nic víc pro mě není. Chtěl jsem jednou nastoupit v lize, tak jsem alespoň hrál proti ligovému mančaftu v poháru,“ usmíval se Adam Pelta.