Souhrn podzimu: Favorité na kolenou i střelecký festival Ličky

Souhrn podzimu: Favorité na kolenou i střelecký festival Ličky

Je to trochu paradox. I když vítěz aktuálního ročníku MOL Cupu postoupí stejně jako letos Zlín přímo do základní Evropské ligy, přední české kluby o místenku v Evropě snad ani nestojí. V poháru už totiž nepokračují Plzeň, Sparta ani Olomouc. Největším favoritem na zisk cenné trofeje je tak před jarními boji Slavia, ve hře zůstává i obhájce ze Zlína. Jaké další zajímavé věci se na podzim v MOL Cupu udály?

Už jen tři zvládnuté zápasy a pohár pro vítěze českého poháru je váš! Tak snadná se zdá být cesta k prestižní trofeji, byť v praxi je to pořád štreka s nepěknými nástrahami. Vždyť se do jarního čtvrtfinále probojovalo sedm klubů z nejvyšší soutěže plus druholigový Hradec Králové, který je tak největším outsiderem. Ale možná pouze na papíře, neboť na své pouti mezi osm nejlepších týmů soutěže dal nejvíc branek ze všech a vyřadil i silné Teplice. Tedy tým, pro který byl úspěch v poháru jednou z priorit této sezony.

V podzimních sítích ale uvízly i větší ryby než ta ze Stínadel. Tak hlavně Plzeň, která přitom oslnila rekordním ligovým startem a dařilo se jí také v Evropské lize, kde vybojovala první místo ve skupině a jako jediná z českých klubů postoupila do jarních bojů. Jedinou kaňkou na jejím parádním podzimu tak zůstává právě MOL Cup, v němž stejně jako loni padla už v osmifinále. Zatímco před rokem ji vyřadila Opava, tentokrát se o senzaci postaralo Slovácko.

Nutno ale podotknout, že vzhledem k nabité termínové listině se zápas hrál v době, kdy si spoustu hráčů Plzně plnilo reprezentační povinnosti. I tak ale měla Viktoria domácí zápas s Moravany zvládnout. „Slovácko bylo lepší než my a postoupil zaslouženě. Hráči, co dostali po dlouhé sobě šanci, by se nad sebou měli zamyslet. Sami si tím utvářejí pozici do budoucna,“ hrozil po porážce 2:3 v prodloužení trenér Pavel Vrba.

Osmifinálové vyřazení z loňského roku ale zopakovala také Sparta, která prakticky celý podzim hledala svou herní tvář. Následkem bylo předčasné vypadnutí i z českého poháru, kde doma po penaltách podlehla 2:3 Baníku. Pro hosty šlo o nejvýraznější úspěch v jinak zpackaném podzimu, domácí tím jen podtrhli svou výsledkovou bídu. „Odehráli jsme vůbec nejhorší první půli od mého příchodu k týmu. Vyřazení je problém, ale nesmí nás to položit. Je potřeba dále věřit v plán, který jsme tu s vedením nastartovali,“ uvedl po další blamáži kouč Andrea Stramaccioni.

V poháru už navíc nepokračuje ani Olomouc, jež svými výsledky i ofenzivním stylem hry patřila k nejpříjemnějším překvapením ligového podzimu. V MOL Cupu byl nad její síly taktéž v osmifinále Jablonec, který na Hané zvládl přestřelku a zvítězil 4:3. A namále měl ve stejné fázi soutěže i Zlín, jenž postup přes Vlašim musel potvrdit až v penaltách.

Jako první z prvoligových týmů se z poháru pakovalo na podzim Brno, které si už ve 2. kole uřízlo ostudu porážkou 1:2 na půdě třetiligové HFK Olomouc. Jen o zápas déle pak v MOL Cupu vydržely pražské kluby Bohemians s Duklou, které skončily na Vlašimi, respektive Domažlicích.

Zajímavé také je, že ani jeden z prvoligových útočníků není v čele tabulky střelců. Tam se totiž drží někdejší fotbalista Baníku či Slavie - pětatřicetiletý Mario Lička, který v současnosti válí za divizní Zbuzany. Za ně se v předkole trefil šestkrát do sítě SK Brná, což mu stačí k pozici nejlepšího kanonýra pohárového podzimu. O gól méně mají na kontě Jan Pázler (Hradec) s Matějem Pulkrabem (Liberec). Na rozdíl od nich už ale Lička žádnou další trefu nepřidá, neboť jeho Zbuzany zastavil v 1. kole Písek.