Daniel Trubač: Hradec jsem nechtěl potkat za žádnou cenu

Daniel Trubač: Hradec jsem nechtěl potkat za žádnou cenu

Pro dvacetiletého záložníka Daniela Trubače bude osmifinále MOL Cupu vskutku pikantní záležitostí. Na Stínadla totiž přijede jeho Hradec Králové, kde osm let působil. Co říká o duelu s „votroky“, jak vnímá svůj letní přestup do Slavie a čím ho očarovaly právě Teplice?

V létě jste učinil zásadní rozhodnutí, když jste po dlouhých letech opustil Hradec a přestoupil do Slavie, odkud vás následně získaly na hostování Teplice. Jak tento krok zpětně hodnotíte?
Myslím, že mě to posunulo dál. Jsem za to hrozně rád, navíc když jsem dostal možnost přestoupit zrovna do Slavie. Vždyť je to jeden z největších klubů naší ligy.

Cítil jste, že už potřebujete změnu, že už nastal čas Hradec opustit?
Přesně tak. V Hradci jsem byl od nějakých 12 let a změnu jsem už potřeboval. Cítil jsem, že přišel ten správný čas.

Nabídek jste ale řešil víc. Co rozhodlo pro tu z Edenu?
Když se ozvala Slavia, tak jsem nad jinými možnostmi už ani nepřemýšlel. To jinak nešlo. Podle mě je Slavia v současnosti někde úplně jinde než všechny ostatní české kluby.

Z Prahy jste ale zamířil na roční hostování do Teplic. Nebyl jste trochu zklamaný, že jste si nevybojoval místo v A-týmu Slavie?
Když jsem tam šel, bylo mi hned řečeno, že bude záležet jen na mně. Podle mě jsem za Slavii odehrál dobré přáteláky, ale toho času k tomu, abych se ukázal, bylo hodně málo. V těchto klubech to tak je. Musíte aspoň jeden zápas sehrát úplně super, abyste trenéry na sto procent přesvědčil. Ta konkurence je tam totiž obrovská. Kvalitu musíte prokazovat každou minutu, jinak máte smůlu. Přiznám se, že jsem z toho odchodu byl nejdřív trochu zklamaný. Na druhou stranu jsem ale hrozně rád, že mi šanci daly právě Teplice. Hrozně se mi tady líbí. Navíc tu hrajeme střed tabulky, zatímco s Hradcem bych se plácal o soutěž níž.

Čím vás do mužstva lákal trenér Daniel Šmejkal?
Na ofenzivní fotbal, který mužstvo hrálo už v minulé sezoně.Už tehdy mi Teplice byly svým herním projevem hrozně sympatické. Na jaře hrály nejlepší fotbal ze všech a skoro se dostaly až do Evropy, která jim unikla až v posledním zápase. Styl týmu se mi zkrátka hodně líbí. Proto jsem ani příliš neváhal, když o mě projevily zájem.

Teplicím se ale v této sezoně zase až tak nedaří. Co chybí tomu, aby byly v tabulce výš?

Když to srovnám s tou předchozí sezonou, kdy jsem tu ještě nepůsobil, tak podle mě dostáváme příliš gólů. Pro diváky jsou naše zápasy asi docela atraktivní, ale my musíme hrát důsledněji vzadu. Kolik gólů třeba dostáváme po centrech či standardních situacích, to je prostě šílený… Výsledkově to sice až tak špatné není, ale úplně spokojení být se svou situací nemůžeme. Chtělo by to mít aspoň o tři body víc.

Pokud by se to nepovedlo z ligy, do pohárů může vést cesta přes MOL Cup. Je tedy tato soutěž jednou z priorit?
Myslím, že můžu mluvit za celé Teplice, když řeknu, že pohár bereme velmi vážně. Tím, že se hraje už jen na jeden zápas, je to ohromná šance pro každého. I my si rozhodně uvědomujeme, že pokud by se to nepovedlo z ligy, tak právě pohár je velkou šancí jak se dostat do Evropy.

Inspirací vám může být Zlín, který se díky triumfu v MOL Cupu probojoval přímo do základní fáze Evropské ligy. Pomohlo to podle vás zvednout prestiž domácího poháru?
Určitě ano. Možná je ta cesta přes pohár snazší než ta z ligy. To, že se do Evropy dostal někdo jiný než ty tradiční kluby, je skvělá zpráva pro celý český fotbal. Také Teplicím by účast v evropských pohárech moc pomohla. Zdejší fotbal by tím šel ještě více nahoru.

Vás teď čeká v MOL Cupu souboj právě s Hradcem, kde jste fotbalově vyrostl. Jak se na ten zápas těšíte?
Já už jsem před prvním kole říkal, že Hradec nechci potkat za žádnou cenu. Zápasy s ním se buď hrají hrozně snadno, nebo strašně těžce (směje se). Já samozřejmě doufám, že pro nás bude platit ta první varianta. Když už to přišlo, tak se na ten zápas pochopitelně těším.

Pokud byste skóroval, slavil byste branku?
Asi ne. Hradec mě vychoval a mám k němu velkou úctu. Hlavně k těm všem klukům, co si mě v šestnácti letech vzali pod svá křídla. Bez nich bych nebyl tam, kde jsem teď.

Vypíšete za postup odměnu do kabiny?
Na to se mě tady kluci ptali ihned po losu (směje se). Ještě jsem nic nevymyslel, ale nějakou odměnu určitě vypíšu.

V Hradci jsou už dlouho problémy mezi vedením a tvrdým jádrem fanoušků. Jak tohle vidíte a je tam podle vás vůbec atmosféra k tomu, aby mohl klub reálně pomýšlet na návrat do nejvyšší soutěže?
Hlavně chci říct, že Hradec měl vždycky skvělou partu. Ty podmínky tam nejsou úplně ideální, ale hráči se vždy dokázali semknout a pracovat jako tým. Teď se tam navíc začíná přestavovat stadion, což je pro klub jenom dobře. Konečně se tam začíná něco dít. Proto doufám, že je do dvou let uvidíme zpátky v lize.Hrozně bych jim přál, aby se to povedlo už tuto sezonu, ty výsledky teď ale nejsou příliš dobré. Snad tedy chytnou nějakou úspěšnou sérii, která je vytáhne do popředí. Budu jim v tom držet palce!