​Poháru jsem vždy přikládal velkou váhu, říká Horst Siegl

​Poháru jsem vždy přikládal velkou váhu, říká Horst Siegl

S 26 góly na kontě je stále nejlepším pohárovým střelcem české historie, byť vrcholovou kopanou opustil už před dlouhými jedenácti lety. Rozený střelec a velký sparťan Horst Siegl tak bude mít tu čest vylosovat soupeře pro letošní osmifinále. Žádné osobní přání na vybranou dvojici ale nemá.

„Už jsem losoval různé soutěže o ceny, ale soutěž jako MOL Cup ještě ne. Samozřejmě se na to moc těším. Jen nevím, jak se pak budou těšit ty kluby, až je pošlu proti sobě,“ usmívá se osmačtyřicetiletý Siegl a dodává: „Vůbec žádné přání v tomhle směru ale nemám. Ať ti nejlepší dojdou v poháru co nejdál!“

Nejvíc gólů v historii soutěže nastřílel i proto, že k ní vždy přistupoval se vší vážností. „Já jsem poháru vždy přikládal velkou váhu. Ale neřekl bych, že k tomu ostatní kluci přistupovali nějak laxně. To spíš platilo o trenérech a majitelích klubů. Často totiž pohár hrála tzv. „béčková sestava“, aby si ti důležití hráči odpočinuli,“ říká někdejší kanonýr Letenských.

Teď už to prý ale tolik neplatí. „I když je to u nás pořád trochu podceňovaná soutěž, postupem času se z ní stává prestižní záležitost. Však se podívejte, kam se díky ní dostal letos Zlín,“ připomíná pohádkový příběh Moravanů, které pohárový triumf vynesl do základní fáze Evropské ligy.

„Samozřejmě se podobné překvapení může stát i letos. Ale to se děje všude ve světě, že v poháru vystřelí nahoru třeba druholigové mužstvo. Je jasné, že když třeba hrajete závěrečná kola Champions League, tak jde domácí pohár stranou. Na druhou stranu musím ale říct, že udělat třeba double je hodně prestižní záležitost. Naposledy mu byla blízko Slavia, jenže doma nestačila na Zlín. To potvrzuje, jak těžké je ho získat,“ nadhazuje Siegl, jehož pozice nejlepšího pohárového střelce je ve vysokém ohrožení. Davida Lafatu od něj totiž dělí pouze jeden gól…

„Tak to doufám, že David nebude pohár vůbec hrát,“ směje se rodák z Ostrova nad Ohří. „Ale ne, samozřejmě mu přeju, ať mě klidně předběhne. Přál jsem mu to už v lize, protože je to dobrej kluk. Zatím mě ale nepředběhl v gólech za Spartu, za což jsem rád,“ šibalsky pomrkává. K Lafatovi má každopádně jenom slova uznání. „O Davidovi občas slyšíte, že je pomalý, ale jeho čich na góly a orientace v pokutovém území je ohromná. Spartě má pořád co dát,“ dodává přesvědčivým hlasem.

Podle Siegla je možné, že se výhra v českém poháru brzy stane prioritou Letenských. „Uvidíme, jak dopadne blížící se souboj Sparty s Plzní. Pokud by ale Sparta prohrála, byla by už ze hry o titul podle všeho venku. Musela by se tak soustředit hlavně na pohár, aby získala aspoň nějakou trofej. Tím by byl MOL Cup rázem ještě zajímavější. Hlavně pro ta mužstva, kterým by los přivál Spartu do cesty…“ uzavírá.