Ohlédnutí za sezonou: Zlínské povstání i brzký pád favoritů

Ohlédnutí za sezonou: Zlínské povstání i brzký pád favoritů

Uplynulý pohárový ročník přinesl mnoho zajímavých fotbalových příběhů včetně toho nejzásadnějšího, tedy smělé cesty Zlína až k cenné trofeji. Jaké strasti si na náročné misi prožil? A v jaké fázi soutěže skončili ti největší favorité?

V lize na vytoužené pozice nakonec nedosáhli, v MOL Cupu však došli až na vrchol. Fotbalisté Zlína tím zaznamenali jeden z největších úspěchů v historii klubu, ovšem nadřeli se při tom víc než dost. Vždyť ke splnění svého cíle museli odstranit hned šest překážek. 

Celky Třebíče s Tachovem byly ještě lehké sousto, což dokládají dvě pohodlné výhry 4:0, pak už ale přišli soupeři z kategorie těch nejtěžších. V osmifinále odklidili svěřenci Bohumila Páníka doma Spartu, kterou udolali 3:1 v prodloužení. Jedno z největších překvapení v sezoně tak bylo rázem na světě.

"Pro diváky to byl pěkný fotbal s výborným soupeřem. Šancí jsme měli víc než Sparta, ale je zřejmé, že jsme využili zvýhodněné situace. Sparta je teď totiž v obrovském zápřahu. Kdybychom to nezužitkovali, těžko bychom ji porazili někdy příště, až bude v plné síle a bez zraněných," přiznal trenér Bohumil Páník.


Následně jeho tým zvítězil i v Liberci (4:2 po prodloužení) a slavil překvapivý postup do semifinále, kde ho čekala rozjetá Slavia. Navíc v Edenu, kde to pro čerstvého mistra ligy měla být relativně snadná záležitost. Jenže Zlín opět všechny šokoval a favorita předčil 1:0. Pikantní je, že to byla vůbec první a zatím poslední soutěžní prohra "sešívaných" pod vedením Jaroslava Šilhavého.

"Jeli jsme tam s tím, že nemáme co ztratit. Někdo Slavii porazit už musel a nám se to povedlo. Recept byl jednoduchý. Podařilo se nám dát gól a pak jsme domácí uskákali," prohlásil jediný střelec utkání Jakub Jugas, který po sezoně přestoupil právě do Vršovic.  

Ve finále se pak Páníkova družina postavila nažhavené Opavě. Tedy druholigovému týmu, jehož cesta soutěží hodně připomínala tu zlínskou. Ovšem s tím rozdílem, že Opava musela vyřadit o soupeře víc a na cestě do finále přemohla hned čtyři mužstva z první ligy! Nejprve zvládla prodloužení na Slovácku (4:3 PP), pak skolila 4:2 Plzeň, porazila 2:1 Brno a vyhrála 2:0 i na půdě obhájce trofeje z Mladé Boleslavi.


Asi netřeba podotýkat, že taková jízda týmu z druhé nejvyšší soutěže šokovala fanoušky i odborníky! "Slovácko, Plzeň, Brno, Boleslav... Nechci, aby to vyznělo nějak nafrněně, ale každý postup jsme si zasloužili. Využili jsme příležitost, která už se nemusí opakovat. Byla to krásná cesta, na kterou bude časem vzpomínat celá Opava," řekl trenér Roman Skuhravý.

Jasné ale bylo, že buď zlínská, nebo opavská pohádka musí ve finále skončit. A ti šťastnější byli nakonec Vukadinovič a spol, kteří zvítězili 1:0. Svým životním gólem o tom rozhodl záložník Robert Bartolomeu. Cenný triumf byl pro Zlín o to významnější, že díky výhře Manchesteru United nad Ajaxem ve finále EL postoupil přímo do finále Evropské ligy.

"Jsem sice už dost starý na to, abych zůstal nad věcí, ale po těžkém jaru je to pro nás obrovská náplast na duši. Určitě to řadím nejvýš v moji kariéře. Buď vítěz ligy nebo poháru, to je prostě nejvíc," radoval se Páník, jenž se s vedením před pár dny domluvil na prodloužení smlouvy. "Náš kádr rozšíříme a zkvalitníme," slíbil mu manažer Zdeněk Grygera. 


Zatímco Zlín tak zaslouženě došel až na vrchol, několik prvoligových týmů v poháru zklamalo. Jako první se ze soutěže poroučely Teplice s Příbramí, které už ve druhém kole nestačily na Králův Dvůr, respektive Litoměřice. Oba tyto celky ale favority proháněly dál. O kolo později přetlačil Králův Dvůr na penalty Slovácko, Litoměřice zase zaskočily ambiciózní Baník Ostrava. Ve stejné fázi soutěže skončila i pouť Slovácka. 

V osmifinále pak kromě již zmíněných Sparty s Plzní završily svoji cestu pohárem i Hradec Králové, Dukla nebo Jihlava, o fázi výš skončily Karviná, Liberec, Bohemians a Zbrojovka. Do semifinále došly Slavia s Boleslaví.

Nejlepšími střelci MOL Cupu byli čtyři hráči, a sice opavský Václav Jurečka, exzlínský Haris Harba, mladoboleslavský Lukáš Magera a Lukáš Kopecký z Chrudimi. Všichni skórovali shodně pětkrát.